Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Най- честите причини за кървене от долен храносмилателен отдел

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Най- честите причини за кървене от долен храносмилателен отдел:
• хемороиди
• анална фисура
• анална фистула
• язва на ректума
• проктит
• пролапс /пропадане/ на ректума
• механично травмираме на ректума
• злокачествени тумори
• доброкачествени тумори
• дивертикули на дебелото черво
• неспецифичен язвен колит
• заболявания на кръвта

Както виждате причините са доста и най-разнообразни. Разбира се най-често се дължат на банални и напълно лечими заболявания. Но все пак винаги при кървене от храносмилателен тракт човек трябва да има "едно на ум"т.е задължително да се установи причината. Така че ви съветвам да се консултирате със специалистите, които се занимават с проктология – заболявания на дисталния отдел на червата. Проктолог , гастроентеролог, хирург – коремна хирургия , гинеколог , личен лекар.
http://www.fascrs.org/patients/conditions/anal_fissure/
© 2008 American Society of Colon & Rectal Surgeons

Това са ревизираните препоръки на Американското общество на колоректалните хирурзи за лечение на анална фисура. В България нали знаете – всичко е на самотек. Писани са за хирурзи. На тази база си позволих да ви дам концентрирана ,но може би и полезна информация .
Анална Фисура много боли………………

Какво е анална фисура?

Аналната фисура : е цепковидна раничка по надлъжната линия на лигавицата на ануса с дължина 1-2 см. с или без прорязване навън към кожата, която при хронифициране много често има малка сълза-фибром( Хронична фисура с кожен етикет –анална папила ( hypertrophied) –маркираща сълза), изпъкващо над сфинктера,болезнено образувание , асоциирано със сълза ,наречено „хемороид на часовоя” на увреждането. Маркира къде е увреждането- фисурата.

Какви са симптомите на аналната фисура?
Фисурите са с типично протичане: Болка-понякога много силна , започваща по време и, или след дефекация за минути ,или продължаваща с часове и често кървят. Фисурите са напълно самостоятелни, но често са бъркани с другите причини на болката и кървенето, както например, хемороиди.
Понякога при дефекиране, болката може да бъде толкова силна, че болният да загуби съзнание.Пациентите много често се опитват да избегнат дефекацията – поради силната болка.

Какви са причините за аналната фисура?

Механизъм: Най-честата локализация на процеса е на т.нар. задна стена на аналния канал, т.е. тази, която сочи назад към гръбнака, когато се опипва с пръст аналния канал. Там, на около 3-4 сантиметра от началото на ануса има обособен „остър завой” на аналната лигавица и на правото черво, т.е. това е т.нар.задна анална комисура. В 90% от случаите процеса е локализиран там. Това е така, тъй като поради създалият се анатомичен ъгъл, там се фокусират силите на налягане (както при дефекация, така и при проникване отвън). И тъй като в тази зона, мускулатурата на вътрешния анален сфинктер е по-слаба и рехава, то често се стига до разкъсване (поради силното налягане) на лигавицата на аналния канал и подлежащите на лигавицата тъкани. Получава се раничка или язвен дефект, който е силно болезнен, поради дразнене на нервните окончания на дъното на язвата. Налице е болка, която по нервно-рефлекторен път, предизвиква продължителен спазъм на сфинктера, което влошава кръвоснабдяването на раневата зона и затруднява зарастването.Получава се порочен кръг.При хронифициране има фиброза- на пръстена(разрастване на съединителна тъкан) вече няма нормална дефекация – само на тънки под високо налягане фекални маси ,без никаква възможност за заздравяване на фисурата.Вторично може да се прибави и инфекция-бактерии там с черпака да ги ринеш, което утежнява клиничната картина.Поява на фистули и абсцеси, и там вече става много сложна работата.

1. Запекът: движението на твърди и сухи фекални маси е най честата типична причина за фисура.
2. Бременноста-често води до запек , и или повишаване на налягането,забавянето на кръвотока в малкия таз.
3. Травма: всичко което може да нареже или разрани вътрешната подплата-лигавицата на ануса може да причини фисура .
4. Други причини за фисури включват диария, АНАЛЕН СЕКС, хронични заболявания на червото.
5. Физиологичната поза е клекнало положение, съвременните тоалетни чинии и дългото застояване с книжка в ръка също е водеща причина.
Аналните фисури могат да бъдат:
Акутни (пресни)- остри (с неотдавнашно настъпване)
Хронични (присъстват от дълго време или често при рецидивиращи остри).

Как фисурата може да бъде излекувана?

Поведение: ЛЕКАР! Потърсете лекаря час по-скоро. Желателно е да бъде специалист по колопроктология, или хирург-колопроктолог, или гастроентеролог, т.е. занимаващи се със заболяванията на дебелите черва.Без лекарска намеса-трудно. Той ще назначи лечението, което може да бъде както консервативно, така и оперативно. Зависи от фазата на процеса. Колкото по-рано , толкова по-добре.

Проста акутна фисура.При акутната-остра фисура има типично поведение . НЕ –оперативно лечение и над 90% ще се излекува без хирургична намеса т.е операция.
1.Много често лечението на запека или диарията могат да излекуват фисурата .Диета – прием на голям обем храна богата на ФИБРИ ,много зеленчуци ,плодове ,пюрета и лаксативи -разхлабителни, меки подложки по столовете и табуретките, също и на много течности –вода ,чайове и натурални сокове способстват да намалят запека и подобряват перисталтика на тънките черва , Всички те са много добър помощник в оздравителния процес. Консумацията на диетични храни богати на фибри помагат също така за овладяване и на диарията. Диета с напълно избягване на дразнещи подправки, никакъв алкохол и цигари .
2.ВПРО ЧЕМ! . Хигиената на аналната област ,след всяко посещение трябва да става с памук , който трябва да е предварително намокрен., никаква тоалетна хартия.
3.Седящите бани за 10-20 мин. с приятно топла вода, с бледорозов цвят на калиев перманганат ,или билки, няколко пъти на ден успокояват и стимулират релаксацията на аналните мускули – сфинктери, защото винаги има спазъм, могат също така да помогнат при излекуването..
4.. Добър ефект (и важен елемент от лечението) показва намазването на фисурата с лекарства, с безсолно масло или със зехтин .Специалните медикаменти са много, и са препоръчителни- локално ,но само при острите.При хроничните – са загуба на пари и време.
5.Обикновено рядко минава без да я пипне доктор. Лекарят може да аплицира там най подходящи лекарства. Само той може да направи т.нар. дилатация на ануса - като последователно се вкарват един по един – 4те пръста на ръката , и когато в ануса се поберат четирите пръста , лекарят държи пръстите вътре 3-4 минути - това е дилатация с цел да се махне контрактурата . Дилатацията дава възможност за зарастване на язвения дефект- и е задължително условие за успех.Без дилатация трудно има успех. И накрая - ако и така не стане - ОПЕРАЦИЯ. Не чакайте да стане късно..

Хронична фисура с кожен етикет –анална папила ( hypertrophied) –маркираща сълза.

Хроничната фисура най често изисква допълнително лечение- различни оперативни корекции.Над 90-99 % не може да се излекува консервативно.Можете да измажете всичките видове налични мазила по целия свят ,налични в Аптечните мрежи , да спазите всички допълнителни диети и процедури –ГАРАНЦИЯ НЯМА да има успех.
Процедурата-операция може да се извърши амбулаторно с локално обезболяване,но не е за препоръчване – само при простите неусложнени фисури.Най добре е в Специализирана клиника или болница със спинална анестезия – пълен достъп и максимално благоприятна корекция на фисурата и възникналите усложнения ,напр. премахване на фиброзата на свинктера. Процедурата- операция ,за мен е процедура ,а не операция,отнема макс. 30 мин. НАПЪЛНО БЕЗБОЛЕЗНЕНА Е .Престой в здравното заведението след нея от 24 часа.
Какво представлява: Състои се от малка операция – изсичане и премахване на старата фисура –ръбовете и са богати на гранулационна тъкан,затова трябва да се махнат,леко прорязване на част от мускула на вътрешния анален сфинктер(странична вътрешна сфинктеротомия).Премахване на фиброзната тъкан ,ако има такава.Всичко това помага на фисурата да се излекува ,и премахва причините които могат да доведат до последващи болка и спазъм. Ако „хемороидът на часовоя” присъства той също се отстранява, което помага за излекуването на фисурата. . Сфинктеротомията рядко пречи на нечия способност да се управлява волево дефекацията,и е кратка амбулаторно –болнична процедура . Зашиване на дефектите с конци , които най често са такива които сами отпадат не изисква последващо посещение за отстраняването им.
Хирургичното лечение има минимални странични рискове , за които вашия хирург ще ви осведоми.
Възстановителният период е: от 3 дни –има болка ,но в сравнение с предходните мъки ,най вероятно с години БОЛКАТА е просто песен, до 10-14 дни , с всеки изминат ден нещата стават все по добре. Пазене до 1 месец-т.е разумно поведение.От там нататък настъпва ПРЕРАЖДАНЕТО с постоянна ЕУФОРИЯ и вечно ЩАСТИЕ…..Все едно БОГ е слязъл на земята.

Не си пожелавайте Рецидивиране,възвръщане на проблема?

Фисурите могат да рецидивират лесно, и това е доста често за излекуваната фисура след нов запек, и движението на твърди фекални маси. Даже и след като болката и кървенето са напълно изчезнали, би трябвало да продължите с новосъздадения хранителен режим и начин на хранене, да се придържате към богата на фибри храна, или на допълнително внасяне на фибри към старите привички.

Какво да направим , когато фисурата не може да се излекува консервативно?

Когато една фисура не се повлиява от проведеното лечение- ситуацията трябва да бъде преоценена.Упоритите и чести запеци, цикатризирането, или спазъм на вътрешния анален сфинктер –водещо до изхождане с голяма сила допринасят за неуспешно лечение. Други заболявания, като , хемороиди,хронични заболявания на червата,инфекции или анални тумори(разпадане на тумора)-протичат със същите симптоми. Също и пациенти страдащи от много продължителна и упорита анална болка би трябвало да бъдат прегледани от лекари специалисти, и да се изключат тези заболявания. Самолеченито може да се окаже пагубно.Ще се появи ли отново фисурата?.Успехи от лечението?

Повече от 90% от пациентите които са лекувани с хирургична корекция повече няма да имат проблеми с анална фисура.Хирургичното лечение е много ефективно и рецедивите са единични. Ако има завръщане и фисурата се появи отново без очевидна причина са необходими допълнителни изследвания като, анална манометрия и изследване с анестезия.
Може ли аналната фисура да доведе до рак?
Не! Наличието на кръв в изпражненията, което се среща при анална фисура,също се среща и при хемороиди, и при рак на ануса и ректума, поради което да се избягва самолечение. Срам не срам, все пак отивате при лекар,а не на мегдана.
Използваните от лекарите в България на лечебните методи са съобразени с последните достижения на медицинската наука на водещите страни в световен мащаб. Държавата може да ни е калпава, но лекарите ни са добри и недооценени на този етап. Има много нови и модерни методи в хирургичното лечение ,но в общи линии копират казаното, само са по бързи и по малко травматични.


За срамежливите, ако сте в началото или с прясна цепка :
1.-Лаксативи, за лесно изхождане (разхлабителни) примерно Duphalac, Natural Senna
2.-Диета, бедна на подправки, никакъв алкохол и цигари -много зеленчуци и плодове -пюрета
3.-Аналгетици през устата (Наркотичните аналгетици нямат почти никакъв ефект).Нестероидните противовъзпалителни и аналгетични средства са най добри-имат много добър обезболяващ ефект , Парацетамол ,аналгин ,и общо взето най добре действа Aulin (Nimezil ) , но не предозирайте стриктно го вземайте през 12 часа.
4.-Антибиотични кремове- много добър ефект има Tetracycline, Тия с кортикостероид – не са за предпочитане ,изтъняват аналната лигавица.
5.-За зарастването – апликацията да става с пръст на мазилата, все пак е някаква дилатация –Има много маркови и скъпи мазила,за които спокойно може да не си давате парите. Профенид свещички вършат по добра работа. Може да опитате само с Pilex , евтин. Долопрокта само май пише ,че обезболява , няма такова нещо ….
6.-Локално -витамини
Но това ако не помогне, пресрамете се и отидете на лекар.
Фисурите са много упорити и обикновено се прибягва до дилатация.За мен тя е задължителна за да има някакъв ефект,от всичко казано до тук за консервативното лечение.
Облекчаване на силните болки при анална фисура - Аналгетици през устата (Наркотичните аналгетици нямат почти никакъв ефект).Нестероидните противовъзпалителни и аналгетични средства са най добри-имат много добър обезболяващ ефект , Парацетамол ,аналгин ,и общо взето най добре действа Aulin (Nimezil ) , но не предозирайте стриктно го вземайте през 12 часа.Локално нищо не помага от всичко що има по аптеките.

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите