Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Разлика между фисура и фистула

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Какво е анална фисура?
Аналната фисура представлява разкъсване или язвичка в долната част на аналния канал.

Описание:

Какво е анална фисура?
Аналната фисура представлява разкъсване или язвичка в долната част на аналния канал. Тя много прилича на цепване на устните, което всеки е имал. Аналната фисура може да бъде остра или хронична. Острата фисура се получава от преминаване през аналния канал на големи и твърди изпражнения (запек), при експлозивни диарии, травми в областта на ануса, анален секс и след раждане. Често повтарящите се разкъсвания водят до развитие на хронична анална фисура.
Тя може да се получи във всяка възраст, но най - често при жени между 30 и 50 години.

Какви са оплакванията при анална фисура?
Водещото оплакване е остра пареща, пулсираща или тъпа болка болка в ануса, обикновенно след изхождане. Болката продължава от минути до няколко часа.
Кървене се среща при 80% от болните. То е минимално и обикновенно се вижда върху тоалетната хартия при избърсване. При хроничните фисури може да има отделяне на слуз поради хроничното възпаление.

Как се поставя диагноза при анална фисура?
Диагнозата се поставя с клиничен преглед, с който не се предизвиква болка.

Какво е лечението при анална фисура?
При острите фисури (до 4 - 6 седмици) лечението започва неоперативно. Хроничните фисури с оплаквания повече от 6 седмици се повлияват слабо от неоперативните методи. При тях оперативното лечение води до излекуване при 95% от болните. То се извършва с локална упойка и е неболезнено. Възстановяването е в рамките на една седмица.


Какво е анална фистула?
Перианалната фистула е външен отвор на каналче, което е комуникация между ануса и кожата около ануса.

Описание:

Какво е анална фистула?
Перианалната фистула е външен отвор на каналче, което е комуникация между ануса и кожата около ануса. Тя е резултат на абсцес (събиране на гной, цирей) около ануса, който се е отворил спонтанно или e инцизиран хирургично, но хирургът не е могъл да открие и отстрани комуникацията с отвора на възпалената анална жлеза. Възможни са следните три ситуации:
1. Фистулата спонтанно се самоизлекува и пациентът няма никакви оплаквания (много рядко).
2. Абсцесът се излекува, само за да се появи след време отново (в 30%).
3. Абсцесът се излекува, но фистулата остава и тя постоянно отделя гной и е възможно да се образуват допълнителни фистули (60%).

Какви са симптомите?
Заболяването започва с подуване, болки и зачервавяне в аналната област. Образува се т.нар абсцес или цирей. Той бива отворен по спешност хирургически или без специализирано лечение се отваря спонтанно. Процесът хронифицира и довежда до фистула. Тя започва постоянно да отделя серозно - гноен или серозно - кървенист секрет. Ако фистулата остане отворена обикновенно е неболезнена. Възможно е обаче да се запуши и тогава се получава отново абсцес, който е силно болезнен.

Как се поставя диагноза?
При лекарския преглед обикновенно се вижда кожният отвор на фистулата, което при натиск отделя кървенисто - гноен секрет. Често се налага извършване на цветна снимка, аноскопия и/или колоноскопия с фиброоптична техника, за да се установи състоянието на дебелото черво.

Какво е лечението?
Хроничните анални фистули изискват хирургично лечение. То се извършва след почистване на червата под спинална упойка.
Възстановителния период при неусложнени фистули е от 2 до 4 седмици.

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите