Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Очистителните преди изследвания или операции

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Очистителните са два вида - Х-Преп и Фортранс прахчета. Те, обаче са два съвсем различни вида. Х-Преп само си подсказва, че е предназначено за рентгенови изследвания (снимки), докато Фортранс е препарат за скопии - гастро-, ректо- и колоноскопии.

Х-Преп очиства стомашно-чревния тракт, като целта му е те да са абсолютно празни, за да не се получават сенки на рентгеновите снимки. Червата толкова се изпразват, че едва ли не се "слепват". При рентгенографиите се цели да няма газове в червата, защото газовете също правят рентгенови сенки. Х-Преп се изпива наведнъж към 16.00 часа на предния ден преди изследването и се приема вода около литър.

Фортанс, обратно, очиства стомашно-чревния тракт, но целта му е те да са абсолютно празни от храна. Фортранс предизвиква образуването на газове в червата, което е търсен ефект - те се издуват като балон и в така разтворените черва навлиза лесно сондата на апарата. Фортранс се приема по 3 или 4 прахчета. Процедурата по приема на суспензията започва към 12.30 - 13.00 часа на предния ден преди изследването. Тук има доста тънкости: Всяко едно прахче се разтваря в 800-1000 мл чешмяна вода. Не се ползва минерална вода. Пациентът следва да разтвори първото прахче, след което да изпие тези 800-1000 мл суспензия за около 40 минути! Няма "не искам", няма "не мога"! Суспензията има трайност около 40 минути и затова трябва да се изпие ударно. Чак след това пациентът пристъпва към разтварянето на второто прахче в нова порция от 800-1000 мл чешмяна вода и пак за 40 мин трябва да я изпие... Процедурата се повтаря до изпиване на последната доза. Да не се разтварят всичките прахчета едновременно в 4 литра вода - пациентът не може да поеме толкова голям обем течност за 40 минути, колкото е траиността на суспензията след разтваряне!

И след Х-Преп и след Фортранс, на пациентите се забранява да поемат каквато и да било храна докато не мине изследването. Забранени от напитките са кафето, газираните напитки, нектарите (съдържат месеста част от плода), айрян. При колоно и ректоскопиите разрешени са бистрите сокове (внимание: от сок от ябълка се огладнява още повече), бульон. Ако пациентът все пак е прималял от глад, на сутринта преди самото изследване може да схруска няколко солети (5-6) или да хапне малко сухари. Но, не и да се нахрани!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите