Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

ПОМИСЛИ ЗА ТВОЕТО СТОМАШНО-ЧРЕВНО ЗДРАВЕ!

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
ПОМИСЛИ ЗА ТВОЕТО СТОМАШНО-ЧРЕВНО ЗДРАВЕ!

Време е да помислиш сериозно за твоето стомашно-чревно здраве и да се опиташ да го подобриш – когато храносмилателната ти система е с висока работоспособност и твоята е такава! Освен това ще се почувстваш по-добре!
Ако си загрижен за своето стомашно-чревно здраве, е препоръчително да отидеш на лекар, който да направи пълна оценка на твоето стомашно-чревно здраве и да ти предложи експертен съвет и препоръки.

За да постигнеш и поддържаш нормални функциите на своята храносмилателната система спазвай 10-те препоръки на СГО и прецени как можеш да подобриш своето стомашно-чревно здраве:
1. Приемай по-малки количества храна по-начесто, без да надвишаваш тоталния калориен прием: по-добре 5 по-малки хранения дневно, отколкото 2-3 по-големи.
2. Включи в храната си фибри от хранителни източници, като например 5 приема на плодове и зеленчуци дневно и увеличи ежедневната консумация на пълнозърнести храни и/или бобови растения.
3. Увеличи приема на риба: 3 до 5 пъти седмично.
4. Намали приема на тежки, мазни и пържени храни.
5. Консумирай млечно-кисели продукти, особено такива, съдържащи пробиотици с клинично доказано действие.
6. Избирай меса с ниско съдържание на мазнини като пилешко, пуешко, заешко… или говежди, свински или агнешки филета без тлъстини.
7. Увеличи приема на вода – 2 литра питейна вода/дневно и намали приема на кофеинови, алкохолни и богати на въглехидрати напитки.
8. Отделяй достатъчно време за хранене и дъвчи храната бавно.
9. Следвай здравословен начин на живот с чести физически упражнения и се въздържай от тютюнопушене.
10. Поддържай своя индекс на телесна маса в препоръчителните стойности; хората със затлъстяване страдат повече от храносмилателни проблеми.

*Световната гастроентерологична организация (WGO) е федерация от 107 национални дружества и 4 регионални асоциации по гастроентерология, включващи над 50 000 членове в световен мащаб. За повече информация посети: www.wgofoundation.org

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите