Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Грип – симптоми и причини

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Грип – симптоми и причини on Пет Сеп 24 2010, 00:35

Admin

avatar
Admin
Грипът е остра заразна болест, която се явява изолирано, епидемично и пандемично /повсеместно/. Причинява се от няколко вируса /А, В, С/ и засяга обикновено дихателните пътища; в по-сериозните случаи може да засегне ставите и дори сърцето. Застрашени са повече малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили.

Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н.; върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните условия /простуда/, от битовите условия и от възприемчивостта на хората. Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа.

Епидемиите от А и В вируси на грипа се редуват една след друга през 2-3 години.

Симптоми

Инкубационният период трае от 1 до 5 дни. Болестните прояви могат да бъдат леки, умерени и много тежки. Някои хора могат да преболедуват без явно забележими болестни прояви.

Началото на грипното заболяване в типичните случаи се характеризира с внезапно повишаване на температурата, придружено често от студени тръпки, главоболие, кашлица, значителна отпадналост, която понякога не позволява на болните да станат от леглото. Чести са оплакванията от болки в кръста, крайниците, в очните ябълки и зад гръдната кост. Нерядко се появява кръвотечение от носа. Обилната хрема не е характерна за грипа.

В продължение на три дни температурата остава висока /39-40 градуса/, като през това време се появява сух бронхит с упорита и дрезгава кашлица и пресипнал глас. Лицето на болния е леко зачервено. Усеща се дразнене от светлината, сълзене и зачервяване на очите. Езикът е сух, обложен в средата, а страничните му ръбове са зачервени.
Често се наблюдава двувълново повишаване на температурата, като второто повишаване /към 5-6-ия ден от началото на заболяването/ е свързано най-често с прибавена бактериална инфекция.

Грипът може да бъде също така гастричен и ревматичен.

Грипът е гастричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница /жълто оцветяване на лицето/.

Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.

Причини

Както е известно, грипът и простудните заболявания се появяват главно в един период от годината: зимата. Това обстоятелство обикновено кара хората да смятат, че тези заразни болести се дължат на студа. Но грипни епидемии има и в началото на пролетта, и през лятото, и в началото на есента. Следователно причината трябва да се търси не само в него. Разбира се, студът е отключващ фактор, тъй като охлаждането на организма, най-вече на крайниците, атакува лигавиците на горните и долни дихателни пътища, създавайки необходимите условия за развитието на простудни заболявания.

Основната причина за появата на грипа е, най-общо казано, намалената имунна защита поради неприродосъобразен начин на живот; налице е задължително замърсяване на организма с токсични продукти вследствие на прехранване или хранене с неподходящи продукти, тютюнопушене, употреба на алкохолни напитки, замърсен въздух, лоши битови условия, замърсена професионална среда, безразборен прием на лекарства и др.; обездвижване; физическа и психическа преумора; стрес.

Грипът с пълно основание може да се смята за очистителна реакция на организма.
Ще обясним това твърдение, като повторим това, което казахме за постите в Книга 2 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

През периодите на грипни и простудни заболявания, а именно: началото на есенно-зимния, началото на пролетно-летния сезон, лятото, в природата настъпват дълбоки изменения, свързани с проявата на слънчевата активност. Върху земята се изливат огромни количества слънчева и космическа енергия, нужна за извършване на процесите в природата, които ще разстроят трайно човешкия организъм, ако той е замърсен.

Ще обясним защо се получава така, като вземем за пример сезона, в който простудните заболявания са най-чести: есенно-зимния период. Под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадни вещества започват да преминават в тъканите под формата на слуз. Ако не се вземат профилактични мерки, тази слуз постепенно ще се уплътни в тъканите и ще попречи на нормалното функциониране на клетките, на целия организъм. Ще се появят различни заболявания, сред които и грипът, чиято цел е да се отдели от организма събралата се слуз под формата на храчки при кашлицата, хрема или с висока температура. В този смисъл те са навременна очистителна реакция, целяща да изведе или изгори токсините в тялото.

Защо борбата с грипа и простудните заболявания трябва да бъде бърза, навременна, неотложна и енергична? Защото те никак не са невинни, както се смята, а могат да доведат след себе си тежки усложнения: на дихателна система - фарингит, бронхит, пневмония, бронхопневмония, бронхиална астма, ларинготрахеобронхит; на сърдечносъдовата и нервната система - енцефалит, миокардит; на отделителната система – бъбречни заболявания; на опорно-двигателния апарат – ревматизъм и други ставни възпаления, и пр.

Какво е грип А(H1N1) – „свински грип“?

Грипният вирус А(H1N1) се разпространява от човек на човек така лесно както при сезонния грип. Пренася се по въздушнокапков път чрез кихане и кашляне или от замърсени ръце или повърхности… повече за грипа
Как мога да се заразя с грип?

Най-често симптомите на грипа включват внезапно начало с температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост. Някои хора имат запушен нос, носна секреция и болки в гърлото… повече

Изполвайки мишката, в зависимост от конкретния симптом, може да направите разлика между настинката и грипа.

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите