Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Диабетът - хронично болестно състояние

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Въведение

За да не станем причина за някои фатални грешки, първо ще отбележим че интернет не е място за самолечение, а да ви помогне да разберете по-добре и пълно това, което ви казва вашият лекар. При диабета, се налага вие да бъдете също активен участник в лечението си, но под ръководството на лекуващия ви лекар.

В България за съжаление, интернет информацията може да ви помогне и да се ориентирате в разпадналата се здравна система. У нас е нормално, лекарят да ви каже какво ви е и да ви напише друга диагноза, или да ви даде инсулин вместо хапчета, с цел здравната каса да ви плати нещо. Възможно е обаче здравната каса и нищо да не ви плати за съвсем необходимо лечение. И докато в клиниката, с повече нерви и средства, всеки обикновено се оправя, то в болницата, ако ви се наложи да седите повече от седмица, може да ви изпишат и на носилка, тъй като заради средства лекарите са притискани да спазват понякога доста шокиращи правила. В други случаи може да се окажете пък на изследвания или дори в болница без изобщо да има защо, но някъде трябва да се усвоят някакви средства.


Диабетът е хронично болестно състояние, при което има недостиг на хормона инсулин, в резултат на което глюкозата в кръвта не може да бъде поддържана в нормалните й граници. Тези граници зависят от индивидуалността на човека, от неговата диета и други фактори, като за нормални стойности се считат тези от 2.8 до 5.8 милимола на литър. Диагнозата за диабет се поставя от лекар, но ако при няколко изследвания на кръвта на гладно се установят стойности над 7.0 mmo/L, това обикновено е сигнал за проблем. Стойности над 10 mmo/L, са вече доста сериозни и може да очаквате от лекаря предписание и на инсулин. Тези числа медицината е извадила по чисто статистически път. Доколкото обаче процесите в човешкото тяло трудно се описват с прости числа, те са само фактор, от който лекарят ще предцени цялостното ви състояние.

Трябва да се отбележи, че глюкозата е необходима за енергията на нашето тяло, а не някакъв вреден продукт и недостигът й и преминаването на долната граница е дори по-опасно от преминаване на горната. При недостиг на глюкоза, може да се изпадне в състояние, наречено хипоглекемия. При него обикновено първо спира храненето на мозъка и правилното му функциониране. Хипоглекемията трябва да се познава много добре от диабетиците и близките им, тъй като не е изключение с прекомерна доза инсулин да се достигне лесно до нея.

Диабетът е много разпространено заболяване. Регистрираните диабетици у нас към здравната каса са над 70 хиляди, а с нерегистрираните бройката се оценява на около 400 хиляди.

Как да разберем имаме ли диабет?
Много диабетици у нас живеят, без да знаят за заболяването си 10,20, че и повече години, докато горните стойности на глюкозата не нарастнат толкова, че да започнат да се проявяват външните признаци на диабета като пресъхване на устата, често уриниране, умора, чести инфекции, прекалено бавно зарастване на рани и т.н. Диабетът често се открива и при изследване на кръвта за друго заболяване. В по-напредналите страни профилактичните изследвания за диабет са нормална практика, която започва да се възприема отчасти и у нас и нищо не ви пречи да станете част от нея.

При диабет в началната му фаза лечението започва с диета и повече движение, а при по-напреднала фаза - с лекарства и инсулин.


Изследвания


Изследванията за диабет могат да бъдат профилактични - за откриване на болестта или редовни - за следене на развитието й и поддържане на нивото на кръвната захар в нормални граници.

Вече и в България, някои фирми с по-съвременни виждания заплащат профилактичните изследванията за подробна кръвна картина на служителите си, но ако не работите на подобно място, винаги може да извадите 5 лева от джоба си и да отидете в някоя от многобройните лаборатории за изследване на кръвната си захар. Не забравяйте, че кръвната проба се взема на гладно. По-добре би било да си доплатите още малко и да ви вземат проба и за холестерол, като пробата във втория случай се взема от вената, а не само от пръста.

Кръвна проба за захар може да си направите и сами за няколко минути, като ползвате апаратчето на някой познат диабетик. Пробата се прави на гладно, избраният от вас пръст се измива и изсушава добре. Необходимо е да се смени иглата на писалката. Разтръсквате ръката, за да отиде достатъчно кръв в пръста и се убождате с писалката на апаратчето, като болка почти не се усеща, тъй като иглата прави пробив и излиза мигновенно. Гледате капката кръв да стане достатъчно голяма, за да запълни лентичката, която слагате с взетата проба в апаратчето. Поставяте апаратчето хоризонтално за около 20 секунди и отчитате пробата. По същия начин трябва да действате и ако помагате на ваш близък диабетик. Проблемът е, че този начин е по-неточен от лабораторните изследвания и би дал отклонение до 10%, и то ако сте спазили всички условия - апаратчето е калибрирано, лентичките са нови, пробата кръв е взета добре от чист и сух пръст и т.н.

Профилактичните изследвания за диабет трябва да се правят възможно по-често с нарастване на вероятността за появата му. Факторите за това са възраст, диабет сред роднини, заседнал живот и наднормено тегло. Препоръчва се над 40 годишна възраст да се изследва кръвта на всеки 3 години и то при липса на други рискови фактори, а при наличие на такива, изследванията да се правят всяка година.

Хронично болните от диабет, в зависимост от лекарското предписание, може да получат апаратче от здравната каса за измерване на кръвната захар и да го ползват преди всяко вземане на инсулин или според предписанието. Освен това, по предписание на няколко месеца, обикновено се правят и лабораторни изследвания по схемата за диабетици - сутрин на гладно в 8ч. се взема кръв венозно, а после при нормално хранене - в 12ч. и 16ч. капилярно от някой пръст.

Лечение


Лечението на диабет се провежда основно от лекар ендокринолог. Диабетът е хронично заболяване и лечението му се свежда до постоянно контролиране на високите стойности на кръвната захар, както и предотвратяване на развитието на болестта.

Защо е необходимо лечение?
Може би се питате, защо трябва да се лекувате, при положение че се чувствате добре и с години не сте забелязали високата си кръвна захар. Диабетът може да увреди почти всеки орган или процес във вашето тяло и причини дори смърт. При по-висока кръвна захар по стените на кръвоносните съдове може да се отделя с много по-голяма вероятност плака, която да ги стесни твърде много. Тази плака в даден момент може да се отдели и във вид на тромб, който да ги запуши напълно. Диабетът води до много инфаркти, инсулти, атеросклероза, проблеми с бъбреци, нерви, очи и т.н.

Лечението на диабета зависи от неговия вид, като основно той е два типа. Към тях може да се прибави и трети - диабет на бременността, който се проявява при бременните жени, но не е хроничен и затихва след раждане. Опасността от всеки тип диабет е една и съща, но те се различават по причините за появата им. Диабетът Тип 1, наричан и "инсулинозависим", се дължи на липса на синтез на инсулин от бета клетките на панкреаса, които не функционират нормално. Той е характерен за ранна и детска възраст. Диагнозата му е обикновено шокираща за всеки в семейството, но трябва да се знае, че с постоянно лечение болните могат да живеят дълъг и пълноценен живот. Диабетът Тип 2, наричан и "инсулинонезависим" е по-разпространен, главно сред хора над 40 години. Все по-често се среща и в по-ранна възраст, поради обездвижването и затлъстяването на хората. При него бета клетките на панкреаса първоначално произвеждат достатъчно инсулин, но инсулиновите рецептори не му подават точна информация колко инсулин да произведе. Счита се, че при това панкреасът започва да произвежда твърде много инсулин, изтощава се, загубва бета клетки и способност да произвежда постоянно адекватно количество инсулин. Процесът не е изучен напълно, но може да се каже че докато при диабет Тип 1 имаме нарушено действие само на панкреаса, при Тип 2 имаме нарушение на цялата затворена система от панкреаса до клетките и функционирането й в динамика.

Състоянието при което панкреасът не може да произведе заявените от мускулните и други клетки количества инсулин, се нарича "инсулинова резистентност" и може да се прояви с външни симптоми, като лесна физическа и умствена умора, сънливост, надебеляване, депресивно състояние, високо кръвно, увеличени триглицериди в кръвта и т.н. - все симптоми, които силно пречат на лечението на диабета и против които трябва да се противопостави силната воля на лекуващия се, за да не се изпадне в омагьосан кръг.

Лечението при всички фази на диабет включва диета и повече физическо движение.

При напреднал стадий и високи стойности на кръвната захар може да се предпише инсулин. Той не може да се взема през устата тъй като се разгражда, при което болният и близките му трябва да се обучат как и кога да се приема, подкожно чрез инжекции.

Инсулинът бива различни видове, като грубо се говори за "бързодействащ" и "бавнодействащ", но по-добре е да разберете каква е по-точно динамичната крива на приемания от вас инсулин в 3 точки на времето:
кога започва да действа
кога е пиковото му действие
след колко дълго затихва действието му

Повечето болни не си правят труда да разучат това, което не е толкова сложно, но е препоръчително да се знае. В момент на криза, ако измерите някаква стойност с апаратчето си и тя е прекомерно ниска или много висока, и ако не знаете динамиката на инсулина си, няма да знаете какво да правите, и дори да направите точно обратно на това което трябва. Важно в случая би била не само моментната стойност но и това дали след 5-10 минути да очаквате по-малка или по-голяма стойност и с приблизително с колко. Това може да ви помогне, без да се паникьосвате, да прецените дали трябва да вземете още инсулин, или обратно - захар и храна, или просто да изчакате още малко действието на вече поетия инсулин.

Хипоглекемия


Докато човек може да издържи моментни стойности на кръвната захар дори от 60.0 mmo/L, то при стойност под 2.0mmo/L се появява така нареченото състояние на хипоглекемия. При него организмът остава без достатъчно енергия. На първо място, за броени минути, без храна остава мозъкът и човек може да изпадне в безсъзнание. Това състояние трябва да е много добре известно на диабетиците и техните близки, тъй като се появява лесно при взимане на инсулин на гладно или в по-голяма от необходимата доза. Повечето диабетици усещат преди да изпаднат в хипоклекемия, но трябва да са подготвени и да знаят какво да правят. Околните пък може да забележат видима слабост и нарушен говор. Една бучка захар от кутийка в джоба на болния в такъв момент може да спаси живота му. За съжаление в България лекарите не са длъжни да инструктират нито болните, нито близките им за това. На запад лекарите са длъжни да направят инструктаж, като някъде дори се дава на болния и инжекция, при което близкия му може да го извади бързо и от състояние на много тежка хипоклекемия, на стойности на глюкозата доста под 1.0 mmo/L. Да не говорим, че докато гледате близкия си в безсъзнание и викнете Бърза помощ, първо не се знае дали ще се свържете достатъчно бързо. Второ, операторката може да се вживее в ролята на доктор и да ви разпитва колко е кръвната захар на болния, докато преценева дали да прати доктор, който не е ясно кога ще дойде. Ако се окажете някъде пък в провинцията, фаталният край би бил неизбежен при една не особено критична ситуация.

В момента в който изпадналият в хипоглекемия получи инжекция, кръвта разнася глюкозата за 1-2 минути до мозъка и човекът може от състояние, в което не чува името си и не може да говори и се движи, просто да стъпи на крака и заговори отново нормално. Все пак в този момент е добре да се помисли дали поетият инсулин е преминал пиковата точка на действието си, защото ако не е, може да разгради набързо малкото количество поета глюкоза и да се стигне до повторно състояние на хипоглекемия. За това е желателно да се вземе веднага повечко захар и шоколад и дори ако се разбере, че болният е взел твърде много инсулин с малко храна, да му се прелее глюкоза чрез система от лекар.

Висок холестерол


Високите нива на холестерол в кръвта все повече се считат като показател за диабет, който се приема не просто като високo нивo на кръвната захар, а нарушение на правилния обмен на веществата. Лошият баланс на нивата на холестерол, особено при високи стойности на кръвна захар и триглецериди, повишава многократно вероятността за натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, запушването им, отделяне на тромб, инфаркти, инсулти и други. Както при интензивно тютюнопушене, това не означава, че нещо ще ви се случи, а просто увеличава многократно вероятността то да се случи.

В ежедневието се използват твърде неточни термини, като изследване на "лош" и "добър" холестерол. Всъщност, холестеролът е един и същ и в "добрия" и в "лошия" "холестерол" - бяло мазно вещество, което почти не се разваря във вода или кръв, и се пренася под формата на различни съединения, главно с протеини, наречени липопротеини. Така нареченият "лош холестерол", с ниска плътност, LDL са всъщност липопротеини, съдържащи повече холестерол, отколкото протеини. HDL, "добрият холестерол", с висока плътност, съдържа пък повече протеини и е известен, като "добър", тъй като предотвратява натрупването на плака от LDL по стените на кръвоносните съдове и дори може да спомогне за реверсиране на натрупването й. Съществуват още няколко типа съединения на холестерола, но от гледна точка на образуване на плака по кръвоносните съдове LDL и HDL са най-значими. Счита се, че общият холестерол не бива да надхвърля стойности от 5.2 mmol/L, като стойността на HDL трябва да е над 1.0 mmol/L.

Шири се и доста примитивното мнение, че ако не се приема холестерол с храна от животински продукти, той ще намалее рязко. Правилната диета при високия холестерол помага, но не напълно тъй като повечето холестерол се синтезира в организма. Счита се, че дори най-строгата диета може да го намали едва с 10-12%, тъй като в по-голямата си част, той се синтезира от организма - в черния дроб, в някои жлези и репродуктивни органи. Очевиден е и проблемът как, чрез храна да намалите LDL, като увеличите HDL (има данни, че за това може да ви помогнат омега-3 мазнините в зехтина и рибата). За да намалите LDL е желателно да намалите не само храните съдържащи холестерол, което са всъщност животинските продукти, но и наситените мазнини, както и омега-6 мазнините, съдържащи се в царевица, соя, слънчогледово олио и други растителни култури.

През 1978 в американския фармацевтичен гигант Merck, на базата на предишни разработки на японски и германски учени, се синтезира първото лекарство от групата на така наречените днес "статини". Статините могат да намалят значително стойностите на LDL и увеличат до известна степен HDL, като плаката по стените на кръвоносните съдове намалява. След разработването на статините от Merck, продължителността на живот в САЩ се е вдигнала чувствително - според някои при неоспорима корелация на двете събития.

Статините е желателно да се взимат преди лягане, тъй като черният дроб синтезира най-много холестерол нощем. Действието им може да се забележи след седмица, но пълният им резултат се показва нормално след около 4 до 6 седмици, като очакваното намаление на LDL е нормално с около 40%.

Диета


Препоръчителната диета при диабета не се отличава от тази за здравите хора, с тази разлика, че в зависимост от фазата на диабет, тя става все по-строга и задължителна. По въпроса за диетите има вече толкова много изписано - не е ясно има ли читатели за всичкото, а резултатите са повече от плачевни. В напредналите страни, където липсват проблемите на България, диетите са ежечасна тема на разговор. Писането за диети се е превърнал в мащабен бизнес, пише се какво ли не - често без никаква научна основа, с цел само да се привлекат читатели. Примерно, често ще прочете в купуваните списания, че "от секс се отслабва" - не защото някой е изследвал това, а защото е ясно, че се харесва на читателите. Какви ли не модни диети се появиха напоследък, най-противоречиви и все неуспешни. Явно е, че много още трябва да изучаваме човешкия организъм за откриване на хапчета за отслабване. За сега са ясни две неща, за които се знае, че са ефективни за отслабване, макар и да изискват повече воля и усилия - повече движение и по-малко храна.

Губейки наднормено тегло, нивото на кръвната захар се понижава и опасността от инфаркт и инсулт намалява многократно.

Доколкото заставаме зад тезата, че при диетите за отслабване най-важно е количеството храна и калориите, важността на вида на храната не може да се отрече. За нормален възрастен човек се препоръчват около 2000 килокалории на ден, като при по голямо тегло и повече физическа активност, нормата може да се увеличи обикновено до 2500, или съответно да се намали. Счита се, че ако задържим 1 седмица при хранене с около 1200 ккал на ден, ще отслабнем около 1 килограм. От тук веднага може да направим извода, че е добре да се храним с нискокалорични храни, които засищат. За целта може да разучим таблиците с килокалории за 100г. основни продукти, както и да следим надписите на всяка опаковка, преди да закупим или консумираме даден продукт. Към нискокалоричните и засищащи продукти спадат месата без тлъстини, въпреки че биват отричани поради други причини. Вероятно, споменавайки висококалорична и незасищаща храна, всеки би си помислил за шоколад. Това е и така, 100г. шоколад съдържат над 500ккал и с 4 шоколада лесно ще прехвърлите дневния си лимит, но ако следите надписите по храните ще видите че има и други не по-малко калорични и незасищащи храни - като всякакви вафли и сладки с много рафинирана захар. Внимание ще обърнем и на безалкохолните напитки със захар - едно шише от литър, което може да изпиете за минути без да усетите, има по над 1000 ккал. Пазара е наводнен и с "диетични" безалкохолни, които обаче съдържат "aspertame" (код Е951) - едно вещество, което много лекари се чудят как е одобрено за пазара и ако получите причернявания, които никога не сте получавали преди консумирането на подсладители, просто спрете подсладителите. Истината е проста и тя е в чистата вода. Напоследък много хора и от най-развитите в техническо отношение страни "откриват водата".

Знаем, че във всяка храна калориите може да се дължат на протеини, въглехидрати или мазнини. Счита се, че само при протеините има минимално изискване за около 65 грама на ден, които се набавят лесно, но ако не се набавят човек може да загуби мускулни клетки. Съществуват "протеинови диети", доста популярни сред азиатците, а и културистите, при което се консумира повече протеин. Многото протеин обаче може да увреди бъбреците. Повечето протеин не изгражда автоматично и мускули, за което се оказва, че са нужни и доста въглехидрати. По-важното в случая е, че ако не се изразходва енергията погълната с протеин или въглехидрати, те се превръщат в мазнини и се натрупват в мастните клетки, които в последствие се разграждат много трудно. Самите мастни клетки, веднъж появили се, дори не се разграждат. Те само се свиват и разширяват. За разлика от тях, мускулните клетки могат да се разрушават и тъй като те се създават чрез делене само до около 36 години, е желателно да ги пазим с поемане на достатъчно белтъчини (протеини) всеки ден. Други автори на диети обявяват мазнините като най-ненужни. Ако не консумираме обаче мазнини, трябва да консумираме въглехидрати, които пак може да се превърнат в мазнини. Още по лошо е, че и някои мазнини (като омега 3, 6 и 9 съдържащи се главно в маслините и рибата) се оказват жизнено необходими, а организмът не може да ги синтезира сам. Някои считат, че липсата на известни мазнини може да доведе до психически проблеми. Споменахме вече и че организмът може да се самопречиства чрез мазнини - холестерол HDL, а не чрез вода, която не може да ги разтваря. Преди 7-8 години се появи и диетата на доктор Atkins, който почина 2003-та година на 73 години - неясно дали от диетата си, при която се консумират само мазнини, за сметка на въглехидратите. Тази диета му донесе голяма популярност и състояние, като беше силно критикувана, че може да доведе до инфаркт дори и най-здравите хора.

Често организмът не желае да следва логиката на някои наши опростенчески заключения. Така например, ако погледнем бегачите на дълги разстояния, би трябвало да очакваме, че те ще са с най-малко телесни мазнини. Но такива се оказват не те, а спринтьорите на къси разстояния. Може би изборът на диета с балансирана и разнообразна храна се оказва на този етап, най-добрия избор. Най-лесно идеята на тази "диета" се вижда на "пирамидата на здравословното хранене". В САЩ тя е одобрена дори официално от правителството. Тази пирамида може да се види на много места, включително и на някои опаковки у нас - главно на храни за които пирамидата е като реклама. На върха на пирамидата са шоколади, яйца, сладки и наситени мазнини, които може да се консумират в малки количества един път дневно. Под тях са млеката, млечните продукти и месата, които може да се консумират ограничено, 2 пъти дневно. Може да се препоръчат максимално обезмаслените млека. Тук ще отбележим, че и маслото е храна със 100% животински мазнини от който може да се откажете изобщо. Може да го замените успешно със зехтин - опитайте, много е вкусно и здравословно. Не заменяйте маслото с маргарин, който отделя по стените на кръвоносните съдове още повече плака. Внимавайте и с някои кисели млека появили се у нас на пазара с големи надписи "без мазнини" и малки надписи "с 35% растителни", разбирай "неясни" мазнини. От месата, най-препоръчително е пилешкото, като кожата и видимите мазнини трябва да се отделят предварително. Най-непрепоръчително е свинското, което колкото и да се изчисти външно от мазнини, остава с над 30% мазнини. В пирамидата под млеката и месата, са зеленчуците и плодовете с до 4 пъти препоръчителна консумация дневно, а под тях са зърнените храни, с консумация до 6 пъти дневно. Не забравяйте да ограничавате количествата в тази пирамида.

Много важен е въпросът кога и колко често да се храним. Още древните китайци са изразили наблюденията си по този въпрос с поговорката "закуската изяж сам, обеда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага". Видяхме защо - неизгорените калории се натрупват в организма като мазнини. За диабетиците това е особено важно да се знае, тъй като с недостига на инсулин ситуацията се влошава. Желателно е да се яде по-често и преди физическа активност, която ще изгори погълнатите калории, както и по-бавно разграждаща се храна. Напоследък се говори често не само калоричност и състав но храните, но и за техния "глюкомичен индекс", който показва колко бързо дадена храна се разгражда. Най-бързо разгражданите храни, като рафинирана захар, трябва да се избягват задължително от диабетици. При изпиване на шише кока-кола, ще забележите че след 20 минути настроението ви се повишава. Това се дължи на захарта, а не на други съставки, която се разгражда много бързо, изпълва клетките ви с енергия и ви приповдига настроението. Скоро енергията изчезва, с нея и настроението ви пада дори под това преди изпиването на колата и ви се допива още една кола. Захарта и пристрастява, но малко и може да се откъснете от нея с малко усилия. При консумацията на чаша ориз може да погълнете същите калории както при една кола, но той ще ви поддържа организма с енергия (както и с белтъчини, витамини и други) до яденето след няколко часа.

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите