Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Акне - защо се появява, как да го лекуваме?

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Както много от нас знаят двата най-често срещани отрицателни странични ефекта от употребата на стероиди са гинекомастията и акнето. Виждали сме десетка статии и мнения по въпросите засягащи гинекомастията, но какво представлява стероидното акне?

Акне е кожно заболяване, което съпътства развитието на човека. То се появява най-често в началните години на пубертета, когато хормоналният статус на тялото не е дефиниран и обикновено изчезва с годините. Заболяването акне е много притеснително при деца, които не са влезли в пубертетските си години. Когато взимаме стероиди, хормоните ни и по-специално тестостерона, се държат точно като в пубертета. В следствие на това нашето тяло отделя повече андрогени, които спомагат за увеличаването на мастната субстанция по кожата ни. Това най-често се случва по така наречените себорейни области-лицето, гърбът, гърдите и други изключително рядко се среща по китките и ходилата ни.

Как се появява акнето?
Много от нас знаят, че клетките, които образуват кожата, се раждат, живеят и с течение на времето умират. Така мъртвите клетки би следвало да падат от тялото ни, като освобождават свободно място на следващите след тях. За съжаление поради повечето мастна субстанция, която тялото ни произвежда по време на стероидния цикъл това не се случва. Мъртвите клетки, умирайки, биват слепени за кожата ни. Така те образуват нещо като “запушалка”, която затваря фоликула на косъма и пречи на развитието на клетките отдолу. Така мастният секрет затворен изпод тази тапичка започва да се дразни от заобикалящите ни бактерии. Така, когато косменият фоликул събере достатъчно мастна субстанция, която няма къде да излезе, той се раздува и съответно пука.

Акнето при мъжете и жените
При по-тежки изменения по лицето може да се получи портокалова кожа, тоест груба и грапава. Това е състояние, срещано както при мъжете, така и при жените, макар те да имат тестостеронови нива много по ниски от мъжките. Руско изследване доказа, че при 5% от жените акнето остава дори след 50 годишна възраст. 65% от жените страдат от акне по време на менструалния си цикъл. Изследването се провело от началото на 2001 година до края на 2003. Били наблюдавани 35 жени на възраст от 17 до 50 годишни. Взело се предвид наследствената предразположеност към акне, характеристиките на менструалното състояние на отделната жена, съпътстващите ги заболявания и други. Само при 4 от жените било установено козметично акне, като 22 от пациентките като съпътващо заболяване страдали от себорея. Така било доказано, че менструалния цикъл влияе върху кожното състояние на жените.

Причини за появата на акнето
Добре е да знаем, че тестостеронът сам по себе си като стероид не е толкова опасен спрямо други анаболни стероиди. Факторите, които могат да създадат предпоставки за появяването на акне са много - като започнем от неподходяща бактериална флора по кожата, минем през неправилна употреба на анаболни стероиди и стигнем до повишено психическо или физическо натоварване. Митовете, свързани с това състояние са няколко. Един от тях е, че акнето се причинява от мръсотия по кожата, това не е вярно, но е хубаво всеки от нас да поддържа добра хигиена. Друга често срещана заблуда е, че мазни храни като шоколад, пица или ядки могат да причинят акне. В действителност такива храни могат да го изострят, но не и да го причинят. Има случаи, при който пациенти приели допълнително Йод повишават чувствителността на космените си фоликули като те образуват акне.

Лечение на акне
Лечението на акнето е сложен, а понякога и дълъг процес. Добре е да знаем, че се забранява изцеждане на пъпките особено тези, които са по лицето. Така гнойта от тях може лесно да попадне в кръвообращението на човек откъдето пътят до мозъчните структури на човешкото тяло е изключително кратък. Така тази болест от безобидна и младежка може да се превърне в застрашаваща живота ни опасност. Друг голям проблем, който може да възникне е възпаление на неправилно третираното място като дори може да се стигне до така наречения сепсис. Минералът, който е лечебен за акнето е Цинкът. Той е изключително важна съставка в препаратите за лечение на акне тъй като неговото лечебно свойство е доказано. За съжаление времето за действие на повечето препарати е 3-4 месеца.

Друг неприятен факт от употребата на различните мазила против акне е, че те повишават чувствителността на кожата, което означава, че е хубаво да избягваме пряко излагане на слънчева светлина. Съществуват и орални препарати, с който можем да лекуваме акне. Такива препарати най-често пречат на образуването на андрогени като подтискат акнето, но и анаболния ефект на стероидите, които го причиняват. Не бива да употребяваме сапуни на алкална основа, тъй като те изсушават кожата в резултат, на което тялото рефлекторно я омазнява допълнително. Напоследък много се говори за сапуните, които съдържат в себе си мед или прополис. Изследванията показаха, че те са най-подходящи за измиване на чувствителната кожа. Последен писък на козметичната техника е лазерът, който се справя с акнето изключително ефикасно.

Най-сигурният начин да се предпазим от стероидното акне, е да не употребяваме стероиди. За съжаление това е съвет, който много от младите хора, които и без това си имат акне пренебрегват. Много от тях по късно съжаляват, тъй като това може да се превърне в болезнен козметичен проблем, който пречи на самочувствието им. В крайна сметка изборът за това, дали да употребим или не стероиди, които по-късно биха ни навредили много, е личен. Всеки избира сам за себе си каква е цената. Важното е поне да се запита, дали си струва.Източник: Акне - защо се появява, как да го лекуваме? http://www.bb-team.org/articles/718/#ixzz10PIdZt9U

Източник: Акне - защо се появява, как да го лекуваме? http://www.bb-team.org

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите