Български портал за медицина и здравословен начин на живот
Добре дошли в http://medportal.forumotion.com, Вашият медицински портал.Тук ще откриете всичко най-ново около медицинските теми диганози,новини храни и още много. Ако с търсите някой да споделите или да попитате нещо може да пишете в раздела за "Помощ".Ще се радваме да коментирате и оценявате това което правим за вас.Очакваме Вашите предложения за развитието на Вашият медицински портал.

You are not connected. Please login or register

Скъсани предни коленни връзки - Anterior Cruciate Ligaments (ACL)

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

Admin

avatar
Admin
Бидейки жертва на подобен инцидент през лятото на 2004, реших да се позаинтересувам от характера на претърпяната от мен контузия и какви са евентуалните възможности за възстановяване и връщането ми към нормален активен живот. За мое съжаление установих, че в българското web пространство няма никакви материали по тази тема. След доста обстойно проучване събрах доста добър материал относно особеностите на тази контузия и начините за лекуване и възстановяване. Целта ми е посредством тaзи малка и непретенциозна страничка да дам малко полезна информация на евентуални други жертви със скъсани предни връзки, за да могат да добият по-ясна представа какво точно представлява контузията и какви са техните възможности за възстановяване. Държа да направя уточнението, че аз НЕ съм ортопед, нямам медицинско образование и информацията, намираща се на този сайт е само с информативно предназначение. Задължително се консултирайте с доктор преди да вземете каквито и да е решения за бъдещото третиране на контузения крайник.

Симптомите

Обикновено скъсани връзки се получават при спортове, свързани с извършването на резки въртеливи (пивотни) движения. Такива са например карането на ски, тенис, футбол, баскетбол и др, но скъсването може да се получи и при доста по-тривиални обстоятелства като например подхлъзване, или пък при падане по стълби и др. Характерно при скъсването е , че се чува силен звук като от скъсване откъм коляното (аз не чух подобно нещо, но обикновено се наблюдава), последвано от силна болка, възпаление на коляното и силно чувство за нестабилност (аз лчно усещах как долната ми кост "излиза", при всяко по-силно завъртане на крака ми). Самите кръстни връзки представляват две сухожилия намиращи се на кръст едно, спрямо друго, свързващи горната кост (femur) с долната (tibia), едната е предна(външна), а другата задна(вътрешна). В случая скъсана е предната кръстна връзка (снимки и дори анимации касаещи операцията и връзките можете да намерите на линковете, които съм поставил по-долу).Рано или късно трябва да отидете на преглед при ортопед и ако искате качествен преглед НЕ отивайте в близката поликлиника, или поне не само там. Моят ортопед в поликлиниката, след като направи рентгенова снимка на коляното се почеса неразбирщо и каза "може и да има нещо скъсано", след което ми изписа антивъзпалителни и ме пусна да си ходя. Затова задължително намерете добър ортопед, който да ви прегледа, когато стане дума за операцията ще спомена и някои имена по-конкретно.

Прегледът

Прегледът при ортопед е рутинен и не трае повече от 5 минути. Има няколко техники за удтановяване на скъсани връзки. Най-често докато вие лежите, ортопедът хваща крака откъм глезена и при отпуснати мускули го завърта странично, за да види до колко долната кост поддава в коляното. Другият вариант е да Ви накара да си сгънете крака в коляното докато лежитеи да се опита да дърпа долната част на крака, отново за да провери дали и до колко поддава долната кост спрямо горната в коляното. Най-сигурен вариант за установяване на скъсване е ядрено-магнитният резонанс. Това за съжаление е доста скъпа процедура (около 200 лв) и е необходимо да се чака ужасно много време. До колкото ми е известно подобен ЯМР има във военна болница, където се чака много (понякога с месеци) и в оше една болница, но име незнам. За щастие има още една малка клиника в Лозенец на ул. Димитър Манов, където имат ЯМР специално за стави и работят със здравна каса пък и се чака максимум 1-3 дни., аз успях за един ден да се запиша и да ме сканират. Резултатът и снимките излизат за един ден, чрез ЯМР може със сигурност да разберете доколко са увредени връзките и дали е увреден и менискусът (често заедно с връзките се къса и менискусът).

Вариантите

Веднъж установено скъсването остава да решите по кой път ще тръгнете. Вариантите са два: или ще се отдадета на консервативна терашия, тоест няма да ги оперирате, а ще активизирате физическата си подготовка, за да може де заздравите мускулите , за да могат те да поддържат двете кости или ще се решите на операция - пластика (реконструкция ) на кръстните връзки. Материалите в интернет сочат, че основен фактор за изборът трябва да е начинът на живот и възрастта на пострадалия. При младите хора до към 35-40 се препоръчва оперативно възстановяване на връзките. Ако обаче пострадалият е по-възрастен и не се занимава активно някякъв спорт, напълно е възможно да продължи своят живот и без тези връзки. Младите хора, които са по-активни и имат повече години пред себе си са по-уязвими доколкото има по-голяма вероятност да увредят ставите си при по-чести травми, а всяко притъркване на ставите води до износване на хрущяла . Изборът е изцяло ваш, ако сте млади и активни е хубаво да се оперирате, ако сте в зряла възраст и не ви се поема рискът на операцията и продължителния възстановителен процес, може би не трябва да се оперирате. НО както казах в началото преди да вземете каквото и да е решение ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се консултирайте със специалист Доборто в случая е, че веднъж скъсани кръстните връзки могат да се оперират и след 1 година и след 10 години без значение. Единственото значение е, че за 10 години ако постоянно се търкат костите, е възможно хрущялната тъкан да се изтърка и да ви се налага да си слагате изкуствена става. Тъй като аз избрах операцията, ще навляза малко по-детайпно в този вариант.

Операцията

Възстановяване или пластика на кръстните връзки едва ли е най-точният термин, доколкото тези връзки, веднъж скъсани, не могат да бъдат възстановени. За да може да се сдобиете с нови кръстни връзки е необходимо да се вземат сухожилия от друга част на тялото ви. Има няколко варианта, има и доста дискусии относно това това сухожилие от коя част на крака е най-подходящо да служи като заместител на кръстната връзка. Струва ми се, че най-често (да не кажа винаги) се взима материал от областта под капачката (patella tendon). Операцията се извършва посредством уред, наречеен артроскоп (докторите често казват за операцията, че е "артроскопска") . Хубавото на артроскопа е, че не се налага да ви отварят коляното, а посредством едни най-общо казано "шишове" проникват в коляното. От тези шишове с миниатюрни уреди хирургът почиства остатъка от старите връзки, пробива по диагонал две дупки в горната и долната кост и прокарва сухожилието през тези дупки, след което го заковава в двата края с пирони (за тези, които разполагат с повече средства има и специални абсорбиращи се пирони) . Цялата операция продължава около час, а пациента е упоен от кръста надолу и не чувства болка.

По-долу можете да видите снимки от операцията ми по хронологичен ред.


1 час преди операцията

Първи следоперативен ден

Втори следоперативен денБелег от мястото, от където е взета присадката, един месец след операцията Белег от артроскопа, един месец след операжията Общ изглед на белезите, един месец след операцията

Възстановяване

Възстановяването непосредствено след операцията не е особено болезнено. Кракът е обездвижен в следващите 3 дни и в коляното има дренаж. На третия ден вече можете да ходите с патерици. На този етап върху крака почва да се носи специална шарнирна шина (цена около 150-200лв), която ограничава движенията на крака. Постепено шината може да се отпуска, така че да позволява свиване на крака на 10-20-30, до 130 градуса. Поради наличието на множество различни възстановителни техники, тук няма да се спирам на подробното им описание, вашият доктор следва да ви даде указания относно рехабилитация, възстановителен процес и т.н. Това , което мога да кажа като цяло е, че за пълното възстановяване са необходими около 4-5 месеца, а ако искате да се занимавате професионално със спорт или просто да натоварвате силно коляното, до 9 месеца.
По-долу можете да видите копие от програмата ми за рехабилитация такава, каквато ми бе дадена от клиника "Св. Панталеймон". Това е само за справка, задължително се консултиррайте с вашия доктор, защото програмите не винаги се покриват.Препоръки

В случай, че сте се решили на операция мога да ви препоръчам следните места и хирурзи, които извършват подобен вид операция:
Ортопедията в горна баня е едната възможност. Там разполагат с двама специалисти в този вид артроскопска операция: д-р Андреев и д-р Мазнейков. Доктор Андреев по коментари на ортопеди, с които съм се консултирал е по-добрият вариант, докато оациентите на др. Мазнейков се възстановяват по-трудно и операцията като цяло е по-травмираща.
Друг вариант е др. Тони Георгиев, който работи в Пирогов и в частната клиника св. Панталеймон в Младост. Когото и да питате, ортопед или физиотерапевт, всички са единодушни, че той е най-добрият специалист в коленните травми. Аз лично избрах него за операцията.
Последният вариантза който научих повече благодарение на друг пациент, е да отидете в Плевенx, адресът там е:
Клиниката се казва Avis Mediaka , адресът е:
гр. Плевен - клиника Asklepii на ул.Grenaderska срещу Окръжна Болница
Хирургът там се казва Аспарухов и доколкото разбрах бил добър,
Пореден вариант, за който друг пострадал ми каза е да отидете в клиниката в Дианабат, където оперира д-р Хубенов. Аз лично не знам нищо за него, но човекът беше доволен от операцията и конкретно от доктора, така че можете да проверите и този вариант. Ако някой има конкретни впечатления, може да ми пише с повече информация.

А колкото до цената на операцията, по принцип тя се покрива от здравната каса и би трябвало да е напълно безплатна. заплащат се абсорбиращите пирони, ако искате да си сложите такива. И все пак цени си има. И тук важи принципът по-хубавото е по-скъпо, а именно операцията в частната клиника при др. Георгиев е най-скъпа (2700лв беше моят случай, отделно шина и отделно излследванията преди операцията, което ше рече грубо около 3000лв.), но в пирогов операцията при същия хирург излиза доста по-евтино.
Доктор Андреев има по--ниска тарифа, не знам колко точно, но ми бяха казали, че е грубо казано на половина на тази на др. Георгиев.
Др. Мазнейков е най-евтин, но имайте предвид качеството!
Ако сте решили да се оперирате в Плевен при д-р Аспарухов, цената е по-ниска - 1000 евро + 420 за абсорбиращи пирони по желание.
За центъра в Дианабат, доколкото разбрах, операцията е от порядъка на 1300 лева и работят със здравната каса.Ако желаете да научите повече и владеете английски, препоръчвам ви следните страници:
http://www.kneeguru.co.uk - много добър сайт с полезни линкове и обяснения за коленни заболявания като цяло вкл. и кръстни връзки. Има и форум където можете да обсъдите вашите притеснения с други пострадали


http://catalog.nucleusinc.com/catalogindex.php - каталог с картинки на анатомични области вкл. и коляно


http://www.scoi.com/aclrecon.htm


http://www.steadman-hawkins.com/acl/overview.asp - Обща информация за операцията


http://www.arthroscopy.com/sp05025.htm - Много добра информация и картинки с обяснения за кръстни връзки

ИЗточник http://krustni-vruzki.hit.bg/

Вижте профила на потребителя http://medportal.board-directory.net

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите